Nederlands

Bruistensingel 660
5232 AJ 's-Hertogenbosch
Nederland

Over ons

OVER ONZE ORGANISATIE

De Centrale Huisartsenposten Zuidoost Brabant (CHP) is een organisatie die is opgericht door huisartsen die werkzaam zijn in de regio Eindhoven, Helmond en Geldrop. Bij de huisartsenpost zijn 244 huisartsen aangesloten. Ze verzorgen de spoedeisende huisartsenhulp in de avond, nacht, weekenden en op feestdagen.

ALS U ONS BELT

Als u de huisartsenpost belt krijgt een deskundige doktersassistente aan de lijn. Ze vraagt u naar enkele persoonsgegevens en naar de medische klacht. De assistente is speciaal opgeleid om af te wegen welke hulp het best geboden kan worden. Ook kan zij u zelfstandig advies geven. Dit advies wordt altijd door de dienstdoende huisarts gecontroleerd. Desgewenst kan de assistente u doorverbinden met de dienstdoende huisarts.

BEZOEK AAN DE POST

Als een telefonisch advies niet volstaat, maakt de doktersassistente een afspraak met u voor een consult op een van de drie posten. Naar welke post u moet komen, is afhankelijk van uw woonplaats en uw eigen voorkeur. Voor vervoer moet u zelf zorgen. Informatie over de bezoekadressen van de posten en de routebeschrijvingen vindt u in het menu onder 'locaties'.

WAAROM LEGITIMEREN?

Bij bezoek aan de Huisartsenpost vragen wij u om uw legitimatiebewijs, zodat wij het burgerservicenummer (BSN) kunnen controleren. Zo weten we zeker dat u degene bent die hoort bij het BSN en de andere gegevens in onze administratie. Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek en persoonsgebonden nummer. Het BSN zal straks ook gebruikt gaan worden om op een betrouwbare en veilige manier patiëntgegevens uit te wisselen via het elektronisch patiëntendossier. U kunt zich legitimeren met een paspoort, Nederlands rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenkaart. Kinderen tot 14 jaar kunnen zich legitimeren met een eigen identiteitsdocument of met het paspoort van een van hun ouders waarin zij zijn bijgeschreven. Heeft u vragen over 'BSN in de zorg'? Kijk op www.infoBSNzorg.nl

HUISBEZOEK

Alleen als het medisch niet verantwoord is naar de huisartsenpost te komen, wordt een huisbezoek afgesproken.

WAARVOOR KUNT U BELLEN?

U kunt alleen bellen voor dringende hulp van een huisarts. Het is niet de bedoeling dat u belt voor iets dat kan wachten tot het eerstvolgende spreekuur van uw eigen huisarts. De post is er ook niet voor een "second opinion", dus om na te gaan hoe een andere huisarts tegen uw vraag aan kijkt.

Ga daarom goed bij uzelf te rade of uw probleem inderdaad zo urgent is dat het niet kan wachten tot de praktijk van uw eigen huisarts weer open is!

HOE WORDT UW MEDISCHE HULPVRAAG GEREGISTREERD?

De doktersassistente en de huisarts maken van iedere medische hulpvraag een registratie in het systeem. Deze wordt op de post bewaard. De telefoongesprekken met de huisartsenpost worden op band opgenomen om in geval van fouten en klachten de gang van zaken beter te kunnen opsporen.

HOE KUNT U BETALEN?

Bent u verzekerd, dan wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd.

Bent u niet verzekerd, dan dient u de kosten van het consult of recept direct op de huisartsenpost te betalen, bij voorkeur met uw PIN-pas (contant is ook mogelijk).

RAPPORTAGE AAN EIGEN HUISARTS?

Het dienstdoende team op de huisartsenpost stuurt na afloop van de dienst een bericht naar uw eigen huisarts over de medische hulp die is verleend. De nieuwe gegevens worden door uw eigen huisarts toegevoegd aan uw medisch dossier.